keskiviikkona, toukokuuta 23, 2007

Turku palaa



Olen järkyttynyt.

Tämän päivän Turun Sanomissa kerrotaan Taideakatemian taloudellisesta ahdingosta. Kolmasosalle ensi syksyn opetuksesta ei ole vielä rahaa. Linjoja yhdistellään: teatteri ja nukketeatteri sekä elokuva ja animaatio sulautetaan yhteen. Järkyttyneenä luin Taideakatemian koulutusjohtaja Risto Hyppösen mielipiteen: hän ei pidä ratkaisua kovin dramaattisena! Täh?

On varmaa, että tästä sulauttamisesta kärsivät kaikki. Animaatio- ja nukketeatterilinjat ovat keränneet huomiota maailmanlaajuisesti, eikä laadukasta koulutusta ylläpidetä linjoja yhdistämällä. Vaikka yhtäläisyyksiä näiden taiteen lajien välillä onkin, ja yhteistyöstä on varmasti myös hyötyä, on varmaa, että tässä eletään lopun aikoja.

Turku palaa, sytykkeet roihuavat jo.

Opiskelin Taideakatemiassa teatteria vuosina 2000-2004. Rahapula oli totta jo silloin, omalla vuosikurssillani oli kuukausien mittaisia aikoja, jolloin opetusta ei järjestetty. Noina aikoina yleinen ratkaisu oli tehdä jotain itse ja raapia opintoviikkoja kokoon omista projekteista. Tekemällä oppii, mutta jo silloin opiskelijat kaipasimme ja vaadimme lisää opetusta. Tiedän, että rahoja on edelleen leikattu ja opetus on vähentynyt. Taideakatemia on nyt sellaisessa pisteessä, että alasajo on vain ajan kysymys.

Turun Sanomien artikkeli löytyy tästä.

Rakentakaa vaan kongressitalo, tehkää isoja spektaakkeleja. Ehkä me taiteilijat sillä välin muutamme Tampereelle.

Tämän päivän Hesarissa kerrotaan Tampereen kaupunkiklovneista. Neljälle klovnille on maksettu 25 000 euron tuki, joka mahdollistaa toiminnan. Tuki tulee Luova Tampere -ohjelman kautta ja sen käytössä on 12 miljoonaa euroa kehityskelpoisten yritysideoiden tukemiseen. Kaupunkiklovnit on ohjelman 41. idea.

Mielenkiintoisia lukuja. Tampereen kaupungin henkilöstöpäällikkö toteaa, että nauru on hyvinvoinnin ydin.

Mutta täällä Turussa ei paljon naurata.

Tänä iltana Pro Taideakatemia -bileet Päiväkodissa klo 21 alkaen.

Ei kommentteja: