tiistaina, elokuuta 15, 2006

matkustus on mielentila




Kesä vaihtumassa syksyksi. Sitä ei ehkä ulkoisesti huomaa, ilma Rakkauden kaupungissa on edelleen trooppisen kostea. Mutta syksyn tuntee siitä, että lorvailu jää sikseen ja työt alkavat.

-----

Olen siis palannut Turkuun (also known as the City of Love). Viime viikko meni flunssassa, sitä edellinen Kööpenhaminassa Moving Stage Lab -teatterityöpajassa. Työpaja kokosi yhteen parisenkymmentä pohjoismaista taiteilijaa, näyttelijöitä, ohjaajia, dramaturgeja, tanssijoita, lavastajia ja yhden thaimaalaisen mediataiteilijan. Keskityimme fyysiseen teatteriin ja ns. devising prosessointiin (devising on hämärä termi, mutta itse käytän sitä viitatessani sellaisiin esityksiin, joissa tuotantoprosessi lähtee jostain muusta kuin valmiista draamatekstistä). Joka toinen ilta kokoonnuimme reflektointisessioihin, joissa analysoimme työstämäämme materiaalia. Kaiken kaikkiaan työpaja oli hyvin voimakas kokemus. Hiki virtasi ja ajatusmyrsky ravisti päätä. Ilmapiiri oli avoin, innostunut, leikkisä ja sähköinen. Olen varma siitä, että työpajan vaikutus näkyy Rakkauden kaupungissa sekä muissa tulevissa töissäni.

Oli mielenkiintoista kuulla, mitä muissa maissa tapahtuu. Jonkinlainen kollektiivinen alitajunta ilmeisesti toimii: Oslossa Claire de Wangen oli tehnyt esityksen, joka tapahtui bussikierroksen aikana. (Suomessahan Todellisuuden tutkimuskeskus Helsingissä on tehnyt Helsinki by night-esityksen, jossa ajellaan bussilla halki öisen Helsingin). Rakkauden kaupungissa on sama turismin leima.

Turismi on mielenkiintoinen ilmiö.

Kööpenhaminan reissu oli sikälikin hyvä, että saatoin asettua itse turistin rooliin. Vaikka en kovin paljon ehtinyt turistina kaupunkia katsella, sillä työpaja venyi usein yöhön asti. Mutta pienistä asioista sen huomaa: Ei ymmärrä kieltä. Ruoka on eksoottista. Eksyy.

-----

Mitä turistina oleminen tarkoittaa? Mitä se tarkoittaa Rakkauden kaupungissa?

-----

Siteeraan ystävääni Muttia: "Valo on kulkuneuvo, matkustus mielentila".

Jatkan turismin parissa huomenna ylihuomenna tai jonakin näistä päivistä.

Ei kommentteja: